Uitrekenen hoe sterk een organisatie is aan de hand van het Viable System Model (VSM)

Met deze interactie krijg je 21 vragen voorgelegd aan de hand van het boek The Fractal Organization: Creating Sustainable Organizations with the Viable System Model van Patrick Hoverstadt.

Het Viable System Model (VSM) is een theoretisch model dat gebruikt wordt om de complexe organisatiestructuren van levende systemen te begrijpen en te ontwerpen. Ontwikkeld door Stafford Beer in de jaren ’70, berust het op de principes van de cybernetica, de wetenschap van communicatie en controle in dieren, mensen, en machines. Het VSM biedt een raamwerk om te verzekeren dat een organisatie, ongeacht de grootte of complexiteit, levensvatbaar blijft; dat wil zeggen, in staat om autonoom te overleven en zich aan te passen aan veranderingen in zijn omgeving.

Het model is gestructureerd rond vijf onderling verbonden subsystemen die overeenkomen met essentiële functies binnen een organisatie:

  1. System 1: de operationele eenheden die verantwoordelijk zijn voor de primaire activiteiten.
  2. System 2: zorgt voor de coördinatie tussen de operationele eenheden om oscillaties en conflicten te verminderen.
  3. System 3: verantwoordelijk voor het intern beheer en optimaliseert de allocatie van middelen over de operationele eenheden.
  4. System 4: richt zich op de toekomst door te plannen en zich aan te passen aan externe veranderingen.
  5. System 5: neemt de uiteindelijke beslissingen en zorgt voor beleidsconsistentie binnen de organisatie.

Samen zorgen deze subsystemen voor een dynamisch evenwicht tussen stabiliteit en flexibiliteit, waardoor een organisatie effectief kan reageren op interne en externe uitdagingen. Het VSM benadrukt het belang van feedbackloops en communicatiekanalen voor het behouden van de levensvatbaarheid en het stimuleren van adaptieve groei en ontwikkeling.

Aan de hand van je antwoorden op de 21 vragen, rekent de AI uit hoe sterk elk subsysteem binnen jouw organisatie is.

Om deze interactie een keer uit te proberen, app met Whatsapp “VSM” naar 31613564355.

× Start de AI